Hur ofta sover en bebis på dagen?

När man får sitt första barn kan man ibland tycka att det är lite tråkigt. Bebisen sover mest hela dagarna, och sedan kan nätterna vara rena rama partyt. Det kan bli rejält jobbigt för hela familjen. Men hur mycket är det egentligen normalt att en bebis sover på dagen? Det tar vi upp i den här artikeln.

Hur ofta sover en bebis på dagen?

Det är svårt att ge ett exakt svar på hur mycket och hur ofta en bebis sover på dagen. Det beror på många saker. För det första varierar det beroende på hur gammal bebisen är, vad den ska göra på dagen och på hur mycket den sover under natten. Ju mer bebisen sover under natten, ju mer kommer den att vara vaken på dagen.

Det är inte speciellt vanligt att en bebis ligger vaken en hel natt, men det är ungefär lika vanligt att den sover hela natten. Som förälder kan det vara ganska tröttsamt men genom att förstå bebisens sömn och behov av den kan man underlätta lite för sitt barn.

Generellt sett kan man säga att ett spädbarn kommer att sova den största delen av dygnet. Ofta ligger sömnen på 17-20 timmar varje dag, men barnet vaknar ofta var tredje timme för att äta, eller för att blöjan är full. Om barnet är omkring tre månader sover det lite mindre. Då brukar det sova omkring fem timmar på dagen och mer på natten.

Sova på dagen, vaken på natten

En liten bebis vet ofta inte skillnad på dag och natt. Den sover när den vill, äter när den behöver och är vaken när den vill. Bebisar behöver ofta sova mycket, och den gör det ofta på dagen då det är ljust och den känner sig trygg. På natten kan en bebis känna att mörkret är otäckt och då vaknar den. Det kan leda till en elak spiral.