Hur får jag en nöjd bebis?

Ett barn som är ilsket, missnöjt och sömnlöst kan tära på både den enskilda föräldern och parförhållandet i övrigt. Att få en nöjd bebis är inte det enklaste och ibland räcker inte enbart modersinstinkten till. Så hur ska man då göra för att få frid och fröjd hemma?

Gör utvecklingsmomenten till roliga stunder

Att försöka få till en ömsesidig dialog med en 5-månaders bebis är lika effektivt som när en hundägare försöker tala reson med sin hund som en tioåring. Det fungerar helt enkelt inte! Oavsett vad du vill att din bebis ska klara av bör det alltid innebära lek, närhet och trygghet. Föräldrars tålamod sätts ofta på spel, men det är just tålamodet som är guld värt när du ska glädja ditt barn. Håll dig lugn och låt bebisen göra saker och ting i sin takt.

Anknytningen extremt viktig

Bebisar behöver stark anknytning från första stund samt en stor dos uppmuntran. Trots att små barn ännu inte kan prata så förstår de mer än man tror genom gester, röstläge och familjesituationen i stort. Se alltid till att trösta, lugna och motivera ditt barn.

Ljud, musik och glada skratt

Läs, sjung och le mycket. Bebisar som får höra mammas och pappas glada röster och somna in till mysiga sagostunder, blir inte bara gladare utan får också en stärkt inlärningsförmåga. Paddor och telefoner i all ära men glöm aldrig bort vikten av barnböcker, gulliga barnsånger och en glädjerik atmosfär. Det skapar trygga minnen och försäkrar barnet om att det befinner sig i en bra familj. Tänk på att bebisar är extremt lyhörda för olika röstlägen och situationer. Rädsla föder rädsla och sorg föder otrygghet och oro.

Gör så gott du kan – du är inte mer än människa

Alla har vi varit barn och vi alla förebrår våra föräldrar något. Det kommer sannolikt dina barn också att göra. Det enda du kan göra är ditt bästa utifrån dina förutsättningar. Lär dig av dina misstag och se till att alltid finnas där för dina barn genom din föräldrakärlek.