Hur får bebisen sitt namn?

Alla behöver heta något och att välja ett namn till sin bebis är inte alltid så lätt. Men hur får en bebis egentligen ett namn? Det tar vi upp här i texten.

Att välja namn

Det finns många olika namn att välja mellan. Många gånger kan föräldrarna vara överens från början och då behövs ofta inga fler diskussioner. I andra familjer är det inte lika enkelt. Då kan det vara en bra idé att skriva namn på lappar. Varje person skriver sina favoritnamn och det som flest skrivit ner, eller det som alla gillar, får barnet heta.

Dop

Barnet kan sedan få sitt namn genom ett dop i kyrkan. Om en kyrkligt dop sker läses delar ur Bibeln, välsignelser läses och psalmer sjungs. En präst är med och dopet sker i kyrkans dopfunt med vigvatten.

Namngivningsceremoni

Om man inte vill ha ett kyrkligt dop kan man också anordna en namngivningsceremoni på en valfri plats. Ofta behöver ingen speciell person närvara men det krävs vittnen eller liknande som skriver på papper som sedan ska sändas till Skatteverket. Man kan göra ceremonin större eller mindre, allt efter hur man känner som förälder. Man kanske bara vill vara ensamma med barnet, eller så bjuder man in hela släkten. Om den första tiden efter förlossningen varit tuff kanske man bara vill ta det lugnt och njuta av att barnet nu äntligen fått sitt namn.

Namngivning

När barnet ska få ett namn finns det många viljor och åsikter att ta hänsyn till. Som förälder bör man lyssna till flera, men det är ytterst föräldrarna som ska bestämma barnets namn. Det finns vissa regler som säger att barn inte får heta vissa saker men generellt sett är valet ganska fritt. Det blir till exempel allt mer vanligt med utländska namn även i Sverige.